Aku sudah lah perempuan...tergamak kau buat aku sampai tahap ini..wahai perempuan diluar sana berhati-hatilah dengan pegawai lama...

Strategi Mengaibkan Pekerja Baru
Assalamualaikum..
Terima kasih admin kerana approve.
Aku menulis sekadar utk memberi peringatan kpd adik-adik yg baharu habis belajar dan baharu mula bekerja atau yang baru berpindah kerja di tempat baharu.
Aku kerja kerajaan. Tahun lepas ada seorg pegawai baharu masuk kerja. Aku namakan dia Ainna. Orangnya lemah lembut dan sentiasa tersenyum. Cukup dedikasi dan sangat komited dgn kerja. Ainna baharu habis cuti belajar. Peringkat Phd.
Pada mulanya dia satu unit dgn aku. Kami bekerja bersama-sama dalam suasana yg baik dan harmoni. Ainna seorang yg tidak berkira tentang kerja. Dia akan membantu sesiapa sahaja tanpa syarat. Kemudian dia ditarik masuk ke unit lain atas permintaan pegawai-pegawai di unit berkenaan. Maka bermulalah episod hitam dalam kerjaya Ainna.
Semuanya bermula sebulan selepas Ainna ditarik ke unit berkenaan. Aku namakan unit itu Unit C.
Siasatan dilakukan apabila terdapat satu kotak yang sederhana besar yang dipenuhi dgn barang2 kosmetik murah yang boleh dibeli di pasar-pasar malam dihantar ke sebuah sekolah menggunakan akaun Unit C. Yang disyaki ialah ada pegawai atau pekerja yang menggunakan akaun kerajaan utk perniagaan online. Yang menariknya unit pengeposan hanya di tingkat bawah bangunan ini. Cerita yang tersebar TAK PERNAH BERLAKU PERKARA SEPERTI INI DI UNIT C. KECUALI SEJAK DIA DATANG. Aku perhatikan sahaja. Aku lihat Ainna seperti biasa. Sentiasa tersenyum dan menegur aku apabila kami bertemu di mana2. Cerita itu kemudiannya senyap.
Kemudian cerita tentang kehilangan Stapler heavy duty yang berat dan besar pula hilang. Masih ayat yang sama tersebar TAK PERNAH BERLAKU PERKARA SEPERTI INI DI UNIT C. SEJAK DIA DATANG MACAM2 HILANG. KAU FIKIRLAH.
Kemudian bermacam-macam lagi hilang dari cop unit, pen, kertas, printer besar hinggalah laptop pejabat. Ayat yang tersebar TAK PERNAH BERLAKU PERKARA SEPERTI INI DI UNIT C. SEJAK DIA DATANG MACAM2 HILANG. KORANG FIKIRLAH.
Aku seorang pemerhati dan pemikir. Maka aku mula memerhati. Ainna datang dan balik setiap hari melalui lobi hadapan yang dilengkapi CCTV dari dlm lif hinggalah ke pintu masuk utama. Ainna cuma membawa handbag kecil dan sebuah beg yang diisi dengan buku nota dan buku sketch. Oh ya, Ainna seorang ilustrator.. dia banyak melukis utk penulis-penulis buku cerita. Dia juga seorang ghost writer yang menulis buku untuk tokoh-tokoh politik dan perniagaan. Dan Ainna orangnya kecil sahaja. Comel dan mungkin nampak muda kerana dia suka tersenyum.
Banyak cerita buruk Ainna tersebar dipejabat. Disebarkan oleh seorang pegawai yg kononnya lama di unit berkenaan tetapi memangku jawatan yg rendah dari Ainna. Aku namakan dia Elias. Lelaki apabila mengumpat lebih dahsyat dari perempuan. Elias mengulang-ulang ayat yang sama SEBELUM NI TAK PERNAH BERLAKU PERKARA MACAM NI DI UNIT C. SEJAK DIA DATANG MACAM2 BENDA HILANG. KORANG FIKIRLAH SENDIRI.
Aku terus memerhati dan aku dapati Ainna semakin pendiam. Dia hanya tersenyum tawar dan aku pernah terjumpa dia menangis di tandas seorang diri. Dia tidak mahu bercerita. Tapi sebagai pemerhati, aku tahu tekanan yang dihadapinya sebagai pegawai baharu yang dituduh dgn bermacam-macam perkara dan ramai pula orang bodoh yang percaya.
Atas dasar simpati, aku mula menyiasat. Aku dapati laptop yang dikatakan hilang dipinjam oleh Elias. Ada bukti peminjaman oleh Elias di dalam buku rekod. Aku menjadi semakin jelas dgn apa yang berlaku.
Aku berbual dgn seorang pekerja sementara yang banyak menjadi saksi Elias dalam semua tuduhan kepada Ainna. Pekerja sementara ini dari gaya bercakapnya bolehlah dikatakan dengki dgn Ainna apabila dia memberitahu aku, dia terkejut melihat gaji Ainna pd satu borang claim out station Ainna. Banyaknya gaji!..
“Adik pekerja sementara”.. Ainna tu lulusan tinggi dan ada pengalaman kerja lebih 10 thn. Apa yang kau mahu dengkikan?.. inilah orang Melayu.. lebih suka melihat bangsa sendiri diaibkan dan jatuh dari berjaya bersama-sama.
Aku terus memerhati. Dan aku sedih apabila ramai pegawai dipejabat boleh termakan hasutan atas “cerita dengar cakap” yang tersebar dari melihat bukti sebenar.
Strategi menggunakan ayat TAK PERNAH BERLAKU PERKARA SEPERTI INI DI UNIT C. SEJAK DIA DATANG MACAM2 HILANG. KORANG FIKIRLAH SENDIRI.. pada aku satu strategi yang berkesan untuk menjatuh dan mengaibkan seorang pegawai baharu.
Untuk Elias, aku dan kawan2 aku sudah melihat rakaman CCTV di lif pintu belakang. Banyak rakaman menunjukkan kau mengangkat kotak seorang diri dan kadangkala bersama pekerja sementara menuju ke arah parking motor kau atau kereta kau.
Mungkin kau ingat dengan menyebarkan ayat TAK PERNAH BERLAKU… SEJAK DIA DATANG.. KORANG FIKIRLAH.. akan berjaya membuatkan Ainna dibuang kerja hanya kerana kau ada budak pekerja sementara yang menjadi saksi bohong kau untuk semua perkara. Dan kau terus seronok bercerita dengan semua orang di semua aras hanya kerana kau fikir mereka kenal kau lebih lama dari Ainna. Kau lupa Allah itu ada !!!
Elias.. Kami juga tahu kau baharu habis degree dan kau takut kau direposting ke bhgn lain kerana unit kau telah penuh. Memang KEJI strategi kau untuk kekal di unit itu.
Buat adik pekerja sementara.. kau tahu tak kenapa kau masih bertaraf pekerja sementara?.. kau tahu tak kenapa Allah letakkan kau di situ?.. keseronokan kau mengenakan pegawai hanya di dunia. Dan aku yakin di dunia lagi kau akan dpt balasannya jika kau masih lagi dengan perangai buruk mengaibkan orang setiap kali membuka mulut. Kau tak akan ke mana-mana.
Aku dan rakan-rakan pegawai terus memerhati.. dan kami juga sedang merangka strategi untuk membantu Ainna.
Buat adik-adik yang baharu bekerja. Berhati-hatilah dengan pegawai lama. Mungkin ada yang benar2 ikhlas untuk memberi tunjuk ajar. Tapi akan ada juga pegawai lama yang akan rasa tercabar apatah lagi yang baharu datang mempunyai kelulusan yang lebih tinggi.
Sebagai pemerhati.. aku tak akan percaya lagi dengan ayat TAK PERNAH BERLAKU… SEJAK DIA DATANG.. KAU FIKIRLAH SENDIRI.. inilah strategi paling keji untuk menjatuhkan pegawai baharu dan membuatkan aku hampir termuntah apabila mengetahui cerita sebenar disebalik fitnah yang tersebar.
Buat Ainna.. ingatlah.. La Ila ha Illa Anta Subhanaka Inni Kuntu Minaz Zholimin.. Kuatkan semangat kau dan ketahuilah masih ramai pegawai di sini yang boleh berfikir dan sedia membantu kau. Kau boleh berjumpa kami pada bila-bila masa.
Aku kini bukan sekadar pemerhati.. Aku juga sudah mula bertindak.. bertindak untuk menghentikan politik pejabat yang kotor dan strategi yang keji.
Buat pembaca semua.. titipkanlah doa buat Ainna agar dia terselamat dari fitnah dan hasad dengki. Negara akan rugi jika pegawai yang benar-benar jujur dan ikhlas bekerja berterusan dianiayai oleh pegawai lama yang penuh hasad dengki. Semoga Ainna diberi kekuatan utk berhadapan dengan fitnah dan dilindungi Allah SWT dari manusia yang zalim… aamiinn..
Pemerhati Geram.
– Pemerhati Geram
ADS HERE

Klik Share Di Bawah Jika Bermanfaat :

Share on Google Plus
Terima Kasih Kerana Membaca Dan Mohon Share Jika Bermanfaat
Dikongsikan Semula Oleh : pisangbaik.blogspot.com
Artikel di dalam blog ini hanyalah perkongsian dari pelbagai website dan blog secara tidak bertapis yang hanya bertujuan untuk berkongsi maklumat dengan masyarakat umum. Sekiranya perkongsian artikel yang dipaparkan disalah ertikan, pisangbaik.blogspot.com tidak akan bertanggungjawab. Terima Kasih

About Drift Man

0 comments:

Post a Comment