(Video) Nasa Sahkan Jumpa 7 Planet Baru Menyerupai Bumi, 3 Daripadanya Kemungkinan Boleh Didiami

PARIS: Pihak NASA dalam satu kenyataan telah mengumumkan yang mereka telah menemui tujuh buah planet baru yang sungguh mengagumkan menyerupai bumi di mana kemungkinan membawa potensi abru untuk menjumpai hidupan lain di luar Sistem Suria, lapor NASA.

Berdasarkan laporan, dari kajian dan pemerhatian mereka tujuh planet itu sepadan dengan saiz dan jisim bumi serta muka bumi berbatu di mana tiga daripada planet berkenaan berada dalam kedudukan yang susuai untuk di diami kerana menghasilkan air yang penting kepada hidupan.

Ilustrasi artis, keadaan di planet berkenaan (video 360)

Apa yang menarik jarak sistem suria yang dinamakan Trappist-1 ini dengan sistem suria kita ialah sejauh 39 tahun cahaya dimana ketujuh-tujuh planet ini mengorbit satu bintang tunggal.

Kedudukannya yang tidak terlalu jauh dengan bumi membolehkan ahli astronomi memahami sifat atmosfera setiap planet, sekali gus mencari bukti kimia wujudnya sebarang aktiviti biologi.

Penulis bersama kajian dan saintis di Universiti Cambridge, Amaury Triaud, berkata pihaknya merintis langkah penting ke arah mencari kehidupan di luar sana.

“Sehingga kini, saya tidak fikir kita mempunyai planet yang tepat untuk mengetahuinya. Sekarang, kita mempunyai sasaran yang betul,” katanya kepada media. – Siakapkeli.my

Let’s block ads! (Why?)

===========================

PENGUMUMAN: ARTIKEL/BLOG POST INI TELAH DI PUBLISH SECARA AUTOMATIK DARI LAMAN http://ift.tt/2lxAqTp .
Sekiranya anda rasa artikel ini mempunyai unsur LUCAH & SENTIMEN PERKAUMAN atau yang sewaktu dengannya, dan anda merasakan ianya patut di delete/padam dari blog ini. Sila hantarkan aduan/mesej inbox facebook kami iaitu di ADUAN @ http://ift.tt/1YYEtDp

ADS HERE

Klik Share Di Bawah Jika Bermanfaat :

Share on Google Plus
Terima Kasih Kerana Membaca Dan Mohon Share Jika Bermanfaat
Dikongsikan Semula Oleh : pisangbaik.blogspot.com
Artikel di dalam blog ini hanyalah perkongsian dari pelbagai website dan blog secara tidak bertapis yang hanya bertujuan untuk berkongsi maklumat dengan masyarakat umum. Sekiranya perkongsian artikel yang dipaparkan disalah ertikan, pisangbaik.blogspot.com tidak akan bertanggungjawab. Terima Kasih

About Drift Man

0 comments:

Post a Comment